Behöver du registrera dig? Behöver du drönarkort? Vilken C-klass har min drönare, och vad betyder det?
Frågorna är många, men vi försöker reda ut vad som gäller på ett enkelt sätt. Reglerna för Sverige kan du läsa i sin helhet på https://www.transportstyrelsen.se/dronare, här finns allt du behöver veta innan du ger dig ut för att flyga.
För att flyga drönare behöver du i de flesta fall registrera dig som operatör. Detta gör du enkelt på drönarsidan hos Transportstyrelsen. Logga in med Mobilt BankID och följ instruktionerna. Att registrera sig som operatör i den öppna klassen kostar 135 kronor, plus 135 kronor årligen i registerhållningsavgift. Även om du har drönare under 250gram behöver du registrera dig om din drönare är försedd med kamera.
När du har registrerat dig som operatör får du ett operatörs-ID. Detta operatörs-ID ska du märka din drönare med. Transportstyrelsen kommer inte att ge ut dekaler eller liknande vid genomförd registrering, utan det är operatörens ansvar att förse drönaren med korrekt, synligt och läsbart Operatörs-ID. Själv använde jag en Dymo Letratag LT-100H Märkmaskin - köp den här, skrev ut med genomskinlig tejp och klistrade på ovansidan av drönaren. Men du kan såklart använda en bra tuschpenna och skriva direkt på drönaren.
Beroende på vilken C-klass din drönare tillhör kan du behöva ta ett drönarkort. Med en enkel guide på drönarsidan hos Transportstyrelsen, kan du ta reda på om du behöver ta drönarkort. Jag har en DJI Mini 3 Pro, och för att flyga den behövs inte drönarkort.
Grattis! Du är nu redo att flyga inom EU, Norge och Liechtenstein (troligtvis även Schweiz och Island inom kort). Håll dig uppdaterad om EU's gemensamma regler för droneflygning här: https://www.easa.europa.eu/en/domains/civil-drones
Men... Du måste alltid ta reda på vilka lokala regler som gäller, exempelvis flygförbudszoner etc.
När du flyger med din drönare behöver du ha koll på vilka regler som finns och var det är tillåtet att flyga. På Luftfartsverkets drönarkarta går det att se var restriktionsområdena finns.
Mer information om att flyga drönare i luftrummet
OBS! Att ansöka om spridningstillstånd för spridning i sociala medier gäller endast för Sverige. Åtminstone har inte vi hittat annan information som säger annorlunda.
Film tagen över land:
Om du vill publicera, sälja eller dela material som avbildar Sverige från luften behöver du ansöka om spridningstillstånd. Detta görs hos Lantmäteriet, klicka här för att läsa mer.
Det finns dock en hel del undantag, men reglerna är inte helt enkla så ett tips är att läsa på ordentligt innan ni postar era drönarfilmer eller drönarbilder på nätet. Du behöver till exempel inte ansöka om spridningstillstånd om din bild eller film enbart visar en privat bostadsbyggnad eller en offentlig plats. Om dina bilder visar en mer utzoomad vy så gäller inte undantaget, eftersom du får med en större yta. Det kan finnas sådant i bilden som är känsligt för Sveriges totalförsvar om det sprids.
Här är ett exempel på bild där du måste ansöka om spridningstillstånd.
Beskär du bilden enligt det rödmarkerade området så behöver du inte ansöka om spridningstillstånd.
Film tagen över hav:
Om du har fotograferat eller filmat med drönare över havet och det går att se havsbotten är bilden tillståndspliktig hos Sjöfartsverket. Ser man däremot bara en blank vattenyta är bilden inte tillståndspliktig.
Du kan själv påverka resultatet av dina bilder över havet genom att till exempel ta "flackare" bilder, alltså inte rakt vertikala. Då minskar risken att återge förhållanden på havsbotten. Du kan också retuschera din bild så att havsbotten ej framhävs, då krävs inget tillstånd.
Har du tagit en bild eller filmsekvens helt utan geografiska referenser (ingen landyta eller geotaggar i metadatan) är bilden inte heller tillståndspliktig eftersom den måste vara lägesbestämd för att kravet på tillstånd ska gälla. Läs mer hos Sjöfartsverket.